3 de febrer de 2014

Què passa amb el Circ a Vilanova i la Geltrú.

Sembla que a Vilanova i la Geltrú el circ no té cabuda, i això que forma part de la Xarxa de Ciutats Amigues del Circ. Es van carregar, o més aviat van deixar morir, el Centre de Residencia de Circ La Vela, des d'on es van crear molts espectacles i es van acollir un munt de companyies de circ que treballaven per tirar endavant els seus projectes, a més de l'organització de diferents esdeveniments circenses que repercutien directament en la nostra ciutat. No era un campament hippie, com molta gent potser pensava, potser la falta de comunicació i presentació del centre a la població va contribuir al fet que molts vilanovins no miressin amb bons ulls aquesta iniciativa. 
Per aquells que us interessi, avui dia, La Vela ha estat adjudicada, en concurs public, a La Fabrica de Creació de les Arts en Viu de Ca L'Estruch a Sabadell, qui gaudirà de la Carpa que va comprar l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i que no va saber aprofitar.


Centre de Residencia La Vela.

Per una altra banda sembla que el Festival de Circ i Firaires de Trapezi, amb una trajectòria de 15 anys, de cop i volta tampoc té cabuda a la nostra ciutat, no hi ha diners o no hi ha voluntat política per mantenir-lo?, per nosaltres està ben clar. Ens van dir: no patiu nois, que programarem més circ als nostres teatres, ja, ja, ja, ja, algú ha vist aquestes programacions?


Nosaltres al Festival de Circ i Firaires de Trapezi a Vilanova i la Geltrú.

Està ben clar que no tornarem a tenir el Circ Apol·lo a Vilanova, el Teatro-Circo Apol·lo de Vilanova i la Geltrú, projectat per Francesc Caba i Joan Ventosa inaugurat el 20 de maig de 1899. A partir de l'octubre de 1960 l' Apol·lo va romandre tancat fins que va ser past de les flames durant la nit del dia 1 de febrer de 2005.


 Teatre Circ Apol·lo a Vilanova i la Geltrú.

Doncs bé, després d'aquest petit recorregut històric del circ a Vilanova, queda clar que haurem de lluitar per tornar a tenir circ a la nostra ciutat i a les nostres vides. És per això que hem constituït l'Associació de Circ Saltimbanqui, des d'on continuem amb la tasca de la recerca d'un espai idoni per la ubicació d'una Escola de Circ. Malauradament totes les propostes que hem presentat a diferents espais municipals i l'Ajuntament a Vilanova i la Geltrú no han volgut acollir el nostre projecte, així que continuem com escola ambulant fins que trobem l'espai somiat.

El nostre projecte vol oferir formació circense estable i de qualitat a les comarques del Garraf i el Penedès. Donar motivació als més petits i despertar el seu interès en el nostre món del circ a través del joc i l'esbarjo; motivar a joves i adults en la pràctica de les diferents tècniques de circ; gestionar un espai de pràctica, intercanvi, informació, formació, exhibició, creació, difusió, contacte i de trobada dels interessats en la pràctica de les arts de circ.

Implantar el circ a la societat és el nostre gran objectiu, tant en l'àmbit formatiu com d'exhibició d'espectacles de circ; oferir formació circense en els diferents àmbits: l'escola, el lleure, la família i/o el social; potenciar l'educació en valors, la creació artística i la pràctica de les tècniques de circ. 


El Circ està viu !!!