2 de juny de 2015

Reportatge de La Màgia del Circ, Circ Social: Quan el Circ va més enllà de l'espectacle.

Volem compartir amb vosaltres una part del reportatge que han fet els companys del blog La Màgia del Circ, un grup de periodistes, Laia Batista, Sònia Ribera, Marc Tàsies, Júlia Vilar i l’Amanda Sánchez de la Universitat Autònoma de Barcelona entusiasmats pel circ. El Circ Social es la temàtica d'aquest reportatge, amb la participació de l'Ateneu Popular de 9 Barris, l'Escola de Circ Saltimbanqui i Contaminando Sonrisas.

Quan el circ va més enllà de l’espectacle

Clicant el titol podeu veure el reportatge sencer

L’Escola de Circ Saltimbanqui: Una iniciativa de circ social a Vilanova i la Geltrú


En un recòndit carrer de Vilanova i la Geltrú trobem en David Marfil “Txupi” i la Mar Rojas, dos entusiastes del món del circ al que hi han abocat tota la seva vida.


Captura de pantalla 2015-06-01 a la(s) 15.51.58
Amanda Sánchez. David Marfil “Txupi” i Mar Rojas, formadors de l’Escola de Circ Saltimbanqui


L’any 2012 van iniciar la seva darrera aventura: retornar a la vila la màgia del circ. Inicialment, van impulsar una escola ambulant, oferint tallers de circ i cursos aquí i allà.  Des de fa menys d’un any, el projecte s’ha materialitzat en l’Escola de Circ Saltimbanqui, una antiga nau reformada per convertir-se en un centre de formació de una gran varietat de disciplines de circ on hi acudeixen des de nens de 4 anys fins a adults, ja siguin professionals o amateurs. A banda, l’Escola treballa amb col·lectius en risc d’exclusió social, “col·lectius sensibles a nivell social”, ens diu en David.


Tots dos han participat en projectes a presons col·laborant amb companyies de circ. “Amb la companyia de l’Escola Rogelio Rivel vam formar part d’un projecte que es tractava d’anar a donar formació i oferir espectacles a centres penitenciaris de menors. Durant dos anys vam recórrer cinc o sis centres penitenciaris. I també hem estat a Quatre Camins i a Can Brians”, ens explica ell. A la seva escola, han acollit nens amb situacions complicades i la Mar ens assegura que a través del circ han canviat considerablement la seva actitud.


La Mar i en David no és la primera vegada que s’impliquen a nivell social. “Podríem dir que jo sóc un d’aquells nois que a través del circ es va escapar de les mogudes del carrer”, ens diu ell. Els barris de La Mina, San Roque o Torrebaró han estat escenari de molts dels seus tallers i espectacles. En David “Txupi” assegura que provenir d’un barri humil ajuda molt a l’hora de tractar amb joves conflictius: “M’he trobat amb psicòlegs, educadors socials i gent amb molt coneixement teòric que a la pràctica no sabia com tractar els nois” ens afirma.El circ social és una eina de transmissió de valors, no només per a grups en risc d’exclusió social, si no per a tothom

Pel David, el circ social és una eina de transmissió de valors, no només per a grups en risc d’exclusió social, si no per a tothom. “Tothom pot aprendre moltes coses del circ”, assegura. L’artista afirma que el circ serveix per apropar a nens i joves a la idea de que col·lectivament es poden aconseguir moltes coses. “No estem acostumats a treballar a nivell col·lectiu, sinó individualment. I el circ té aquesta part d’haver de confiar en els altres”. Però també assegura que indubtablement el circ té uns efectes clars a nivell personal: “hi ha persones que comencen a fer circ i és sorprenent on arriben, mai s’haguessin pensat que serien capaços i això reforça molt l’autoestima. És la valoració que fas sobre tu mateix quan superes un repte”, ens diu entusiasmat.

El circ a Catalunya

Des dels seus inicis a l’Ateneu Popular de Nou Barris, el circ social ha patit una notable evolució. “Abans, molts dels artistes que vam començar a l’Ateneu a la dècada dels 80 i 90, ho vam fer d’una manera autodidacta.” afirma en David. L’artista ens explica que no existien escoles de circ, com a mínim aquí a Catalunya, i era difícil trobar una formació. Però amb el temps, “hem aconseguit que cada cop hi hagi més formació tant a nivell tècnic com a nivell pedagògic i didàctic, que és imprescindible per treballar amb grups socials sensibles”, ens explica.


Un altre dels aspectes que la majoria d’artistes de circ recalquen és la manca de reglamentació que pateix el circ. “Això provoca que no disposem de beques pels alumnes, que no hi hagin ajudes pels centres de formació i gairebé tots els espais de circ són autogestionats”, ens diu en David. Alhora, però, aquesta reglamentació genera dubtes per part del sector. L’artista parla en nom del col·lectiu del món del circ, i ens assegura que en l’actualitat, el circ es mou lliurement, sense convenis ni reglamentació, “si institucionalitzem el circ existeix la possibilitat de perdre aquesta llibertat i potser ens veiem obligats a funcionar d’una manera amb la que no estem del tot d’acord”, afirma.

La queixa generalitzada: la poca implicació de les administracions

Les administracions públiques estan poc implicades amb aquesta art escènica. El 21% d’IVA cultural i la falta de circuit de circ que hi ha als teatres municipals ho demostren.

Després de dos anys lluitant per aconseguir un espai per instal·lar-hi l’Escola, a nivell municipal no han aconseguit res. “Un cop ens hem instal·lat pel nostre compte, està funcionant i estem retornant el circ a Vilanova. Tot i així, les Administracions no aposten”. El funcionament de l’Escola es basa en l’autogestió i l’intercanvi entre col·lectius i entitats. La Saltimbanqui és manté gràcies a les quotes mensuals de l’alumnat. Entre rialles, en David ens assegura: “Estem en un punt on podríem dir que ho fem per amor a l’art. Ens dóna per cobrir despeses i poc més”.

La Màgia del CircMoltes gràcies per aquest bonic reportatge sobre el Circ Social, oferint-nos diferents punts de vista, formes d'utilitzar el Circ, la seva situació i fer més visible el treball que molts fem a Catalunya, per millorar el nostre món i als seus habitants, a través de la formació de les Arts del Circ.


Salut i Circ !!!